Een hepatitis-C-vrij Nederland is een realistisch doel. Dankzij de ontwikkeling van antivirale middelen in de laatste jaren, die sinds oktober 2015 bovendien vergoed worden uit het basispakket, is dit het juiste moment om de groep patiënten op te sporen die uit beeld zijn verdwenen.
Dat zeggen arts-onderzoeker Nina Beekmans en mdl-arts Michael Klemt-Kropp, verbonden aan Noordwest Ziekenhuisgroep. Zij pleiten voor het oprichten van een landelijke taskforce voor de heropsporing van hepatitis C.
De verwachting is dat in 2030 het aantal HCV-geïnfecteerden met 85 procent kan afnemen, maar dan moet er wel een actieve diagnose en behandelstrategie worden toegepast. Chronische hepatitis C komt in Nederland voor bij naar schatting 19.200 mensen. Risicogroepen zijn eerstegeneratie-immigranten uit hoogendemische gebieden, hiv-geïnfecteerde mannen die seks hebben gehad met mannen (MSM) en intraveneuze druggebruikers.
Om verschillende redenen is een groot deel van hen niet (meer) bekend in de zorg. Zo kwamen sommigen in het verleden niet in aanmerking voor behandeling, bijvoorbeeld vanwege comorbiditeit. Anderen hadden last van bijwerkingen, non-respons of relaps bij therapie met (peg)interferon. Een van deze patiënten lijkt uit de controle te zijn verdwenen.
Lees hier het volledige artikel.