Het beperken van de tijd rond oud en nieuw waarin vuurwerk mag worden afgestoken of zelfs een verbod op vuurwerk zal niet leiden tot minder slachtoffers met ernstig handletsel. Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) op basis van onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) naar het aantal, de aard en ernst van handletsels veroorzaakt door vuurwerk tijdens de vorige jaarwisseling.
Uit registratie van plastisch chirurgen blijkt dat de meeste handletsels ontstaan bij het afsteken van met name illegaal vuurwerk buiten de toegestane periode rond oud en nieuw. Juist in de periode buiten oud en nieuw neemt het aantal ernstige letsels toe. Dat betekent dat preventieve maatregelen zich niet moeten beperken tot de jaarwisseling alleen en een verbod op vuurwerk geen slachtoffers voorkomt met verminking door illegaal vuurwerk. Bovendien gaat het bij illegaal vuurwerk steeds vaker om zeer zware explosieven, waardoor ook de ernst van de letsels toeneemt.
De Nederlandse overheid heeft de tijden waarin vuurwerk mag worden afgestoken verkort van 31 december vanaf 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. In diverse gemeenten zijn vuurwerkvrije zones ingesteld. Op basis van registratie van plastisch chirurgen blijkt dat de meeste handletsels en andere ernstige verwondingen ontstaan bij het afsteken van vuurwerk buiten de afsteektijd rond oud en nieuw. “Van de 76 slachtoffers vorig jaar zijn slechts 18 handletsels ontstaan gedurende de tijd dat vuurwerk legaal mag worden afgestoken. Veel ernstige verwondingen vielen dan ook buiten de gedoogtijden voor het afsteken van vuurwerk. Bij de helft van het aantal slachtoffers is handletsel veroorzaakt door zwaar illegaal vuurwerk. Illegaal vuurwerk is onvoorspelbaar en blijkt zwaarder te zijn geworden en daardoor extra gevaarlijk”, stelt Annekatrien van de Kar, plastisch chirurg en verantwoordelijk voor het onderzoek.
Lees hier het volledige artikel.