Eind vorig jaar drongen de CG-Raad en Platform VG in een brief aan de Tweede Kamer aan op een coördinerende rol van minister Plasterk bij de aanstaande decentralisaties. De minister zou er met name op toe moeten zien dat deze decentralisaties bijdragen aan de totstandkoming van een inclusieve samenleving. De Kamer heeft inmiddels een motie van die strekking aangenomen, ingediend door Linda Voortman van Groen Links.
In de zorg, jeugdzorg en sociale zekerheid (Wajong en WSW) gaan grote decentralisaties plaatsvinden. Linda Voortman van Groen Links heeft in een motie gevraagd dat minister Plasterk toe moet zien op de samenhang van de decentralisaties. Die samenhang moet gedragen worden door een visie op de inclusieve samenleving “met als uitgangspunten participatie, toegankelijkheid, zelfstandigheid en kwaliteit van bestaan.”
Participatiemaatschappij
De motie sluit goed aan bij het standpunt van de CG-Raad en Platform VG over de aanstaande decentralisaties. Zij vinden dat de decentralisaties benut moeten worden om echt de overstap te maken van de huidige verzorgingsstaat naar een participatiemaatschappij, waarin iedereen naar vermogen kan meedoen. Daarbij hoort een goede borging van de rechtspositie van de betrokken burgers. Dit betekent onder meer: de mogelijkheid van eigen regie, maatwerk op basis van het compensatiebeginsel en onafhankelijke cliëntondersteuning.
In de eerdere brief aan de Kamer wezen de organisaties ook op het belang van het VN-verdrag over de rechten van mensen met een handicap. Dit verdrag verplicht de landelijke en lokale overheden om een inclusieve samenleving tot stand te brengen. Voor gemeenten moet dit betekenen dat ze echt een brede agenda inclusief beleid ontwikkelen. Minister Plasterk zou hier volgens de organisaties op toe moeten zien.
Bron: CG-Raad
De motie Voortman