Plasma geven, hoe gaat dat in zijn werk?

Wat is plasma? Hoe kan een plasmadonor levens redden? Wat houdt het eigenlijk in, plasma geven, en hoe verloopt het in tijden van corona?

Een overzicht, aangevuld met een getuigenis van gezondheid.be-collega Chantal.

Wat is plasma?
Bloed bestaat voor ongeveer 55% uit een gele vloeistof: plasma. Plasma bestaat op zijn beurt voor 91,5% uit water en voor 8,5% uit opgeloste stoffen zoals eiwitten, suikers, vetten, zouten, hormonen en vitaminen. Daar zijn levensnoodzakelijke stoffen bij voor het bloedstollingsproces en de afweer tegen micro-organismen.

Waarom zou je plasma doneren?
Met plasma help je mensen die veel bloed verloren hebben bij een medische urgentie. Ook patiënten met stollingsstoornissen of pasgeboren baby’s met ernstige geelzucht help je met je plasma. Bovendien vormt plasma de basis voor heel wat levensreddende geneesmiddelen.
zie ook artikel : 20 dingen die je moet weten als je bloed wil geven

Hoe vaak kan je plasma doneren?
In tegenstelling tot bloed (maximaal 4x per jaar) mag je plasma (en bloedplaatjes) om de veertien dagen doneren, maar eerst moet je minstens één keer bloed geven. Een plasma-afname duurt gemiddeld 30 à 45 minuten. Omdat voor afname een speciaal toestel nodig is, kan plasma doneren enkel in donorcentra van het Rode Kruis.

Lees hier het volledige artikel.