Een hoge consumptie van dierlijke producten, bewerkte voedingsmiddelen, alcohol en suiker verandert de samenstelling van het darmmicrobioom. Daardoor kan er meer ontstekingsactiviteit in het lichaam ontstaan. Een voornamelijk plantaardige voeding werkt juist ontstekingsremmend.
Dit blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
Darmbacteriën en ontstekingen
De onderzoekers keken naar de wisselwerking tussen voedingsgewoontes, darmbacteriën en darmontstekingen bij mensen met een darmaandoening (zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of prikkelbaar darmsyndroom) en bij mensen met gezonde darmen. Van alle 1425 deelnemers aan het onderzoek werd de ontlasting geanalyseerd. Ook vulden ze een vragenlijst in, om een goed beeld te krijgen van hun voedingspatroon. In totaal hebben de onderzoekers 173 voedingsfactoren en hun relatie met het darmmicrobioom geanalyseerd.
Effect van voeding
Uit het onderzoek blijkt dat een hoge inname van bewerkte voedingsmiddelen en van dierlijke voedingsmiddelen leiden tot extra veel ontstekingsstimulerende activiteiten van bacteriën. Deze activiteiten zijn eerder al in verband gebracht met verschillende chronische ontstekingsziekten. Ook consumptie van alcohol, suiker en koffie blijkt verband te houden met deze ontstekingsstimulerende activiteiten van darmbacteriën. Plantaardige voedingsmiddelen en vis werden daarentegen in verband gebracht met “vriendelijke” bacteriesoorten en ontstekingsremmende activiteit.
Lees hier het volledige artikel.