Bijna 60% van de Nederlandse ouderen (55+) kampt met overgewicht of obesitas. Ook de afname van spiermassa en -functie is een groot probleem. Wanneer een oudere wil afvallen, adviseert de diëtist vaak een energiebeperkt dieet met flink wat dierlijke eiwitten, om spiermassa zo veel mogelijk te behouden. Een groot nadeel hiervan is de invloed op het milieu.
Hoe ontwikkel je een meer plantaardig en passend voedingsadvies mét voldoende eiwitten? Onder het thema Mensen in Beweging (MIB) – vanuit het Center of Expertise Urban Vitality – ontving het lectoraat Voeding en Beweging van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) onlangs een subsidie van 700.000 euro van SIA RAAK voor het 4-jarige onderzoeksproject 2EAT.
Hoe ouder je wordt, hoe meer spiermassa en -functie je van nature verliest’, vertelt Marije Verwijs. ‘Tenzij je Arnold Schwarzenegger heet, je enorm veel sport en je dagelijks grote hoeveelheden eiwitten eet’, lacht ze erachteraan. ‘Het verlies van spiermassa en -functie zorgt ervoor dat ouderen na verloop van tijd minder zelfredzaam zijn. Ze bewegen minder en ervaren allerlei problemen. Ze lopen bijvoorbeeld meer risico om te vallen, hebben sneller mentale problemen, kunnen geen boodschappen meer doen en krijgen een potje augurken niet meer open.’ Verwijs is postdoc-onderzoeker bij onderzoeksthema MIB en docent aan de HvA-opleiding Voeding en Diëtetiek. Daarnaast is ze projectleider van het onderzoek 2EAT.
Lees hier het volledige artikel.