Peulvruchten, groente, fruit, granen, vis en noten hebben een positief effect op het darmmicrobioom: ze laten bacteriën met ontstekingsremmende eigenschappen beter functioneren.
Het tegenovergestelde geldt voor vlees, fastfood en geraffineerde suikers. Dit blijkt uit data die onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen presenteerden op een Europees congres voor gastro-enterologen.
‘De uitkomsten ondersteunen het idee dat een plantaardig, mediterraan dieet kan helpen om darmziekten te bestrijden en te voorkomen’, aldus hoofdonderzoeker Laura Bolte.
Ontstekingsremmend effect
De onderzoekers van de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten en de afdeling Genetica hebben data gebruikt van zowel gezonde mensen als patiënten met de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of het prikkelbare darm syndroom (PDS). Ze vonden 49 correlaties tussen voedselpatronen en microbiële groepen en 380 associaties tussen voedingsstoffen en specifieke bacteriën.
Lees hier het volledige artikel.