Voedingssupplementen waarvan fabrikanten beweren dat ze de gezondheid van onze hersenen verbeteren en beschermen tegen vergeetachtigheid of Alzheimer zijn zonde om geld aan uit te geven. Reden?
Volgens een internationaal team experts, verenigd in de Global Council on Brain Health (GCBH), is er geen enkel bewijs dat bepaalde vitamines of extracten van bijvoorbeeld de Japanse notenboom Ginkgo Biloba helpen.
Onderzoek
De GCBH ging op onderzoek uit, omdat de verkoop van zogenoemde geheugensupplementen alleen al in de Verenigde Staten in tien jaar tijd verdubbelde. Ook in andere landen staan de schappen tegenwoordig vol met potjes, flesjes en doosjes pillen waarop staat dat ze de hersenen een boost geven of de breinfuncties stimuleren. Onzin, stelt de gezondheidsorganisatie. In een uitgebreide publicatie doet de club uit de doeken dat de bewijzen voor werking van de stofjes ‘er gewoon niet zijn’. ,,Ze helpen in geen geval oudere mensen om hun geheugen goed te houden en kunnen in te hoge concentraties mogelijk zelfs schadelijk voor de gezondheid zijn.”
De experts stellen in hun rapportage ook dat de stofjes ‘op geen enkele manier de ontwikkeling van dementie vertragen’. Wel zijn ze enigszins positief over de vitamines B9 en B12. Die lijken een beetje te helpen bij met name concentratiestoornissen. De GCBH adviseert mensen die toch ‘hersenboosters’ willen innemen ,eerst hun arts te raadplegen en hoe dan ook gezond te eten. ,,Dat helpt altijd nog beter dan die duistere middelen.”
Lees hier het volledige artikel.