Een piepklein magneetje helpt chirurgen heel precies hele kleine tumoren uit een vrouwenborst te verwijderen. Een aanwinst voor chirurgen in het HagaZiekenhuis, die het gebruiken bij borstsparende operaties.
Chirurg-oncoloog Ilse Jannink laat het mini-magneetje zien op haar hand. Zo klein als het is, zo revolutionair is het ook. Het magneetje wordt namelijk in de kleine tumor geplaatst door de radioloog in het ziekenhuis, waarna Jannink en haar collega’s via de kortste weg naar de afwijking in het weefsel kunnen gaan om die met magneetje en al weg te snijden.
Het mini-magneetje is daarmee een geweldig alternatief voor de manieren waarop tot nu toe de plek moest worden aangegeven van de kleine, niet van buiten voelbare tumoren in de borst. ,,Dat ging met een draad, een soort antenne van tien centimeter, die uit de borst steekt en waarmee de patiënt heel voorzichtig moet zijn om te voorkomen dat hij verplaatst”, vertelt radioloog Floortje Klerx. De draad moet bovendien worden geplaatst op de dag van de borstoperatie, een toch al hele spannende dag voor de patiënt.
,,In veel ziekenhuizen wordt als alternatief voor de draad nog veelvuldig gebruikgemaakt van een radioactief jodiumzaadje dat in de tumor wordt geplaatst. Maar vanwege de stralingsactiviteit vergt dat een strenge veiligheidsprocedure. Bij het magneetje is dat allemaal niet van toepassing”, zegt Klerx.
Lees hier het volledige artikel.