Staatssecretaris Van Rijn heeft besloten dat verpleging én persoonlijke verzorging in de toekomst naar de zorgverzekeraar gaat. Maar de keuze voor een pgb heeft hij te mager geregeld.
Dit staat te lezen in de brief van Van Rijn over de langdurige zorg die hij gisteren naar de Tweede Kamer stuurde. Per Saldo is helemaal niet tevreden met hoe er nu met de toekomst van de langdurige zorg wordt omgegaan. De staatssecretaris wil de zorg voor mensen beter regelen, aldus zijn titel van de eerdere brief ‘Van systemen naar mensen’, maar uit deze brief blijkt dat niet alle zorg wordt geborgd. In de brief wordt op tal van onderwerpen ingegaan. Per Saldo komt later met een uitgebreidere reactie op specifieke onderdelen uit de brief.
Pgb in de Zorgverzekeringswet
In de brief schrijft de staatssecretaris dat het pgb in de Zorgverzekeringswet kan worden uitgevoerd via de restitutiemogelijkheid die de zorgverzekering biedt. Het is winst dat de staatssecretaris schrijft dat mensen ook zelf zorg kunnen inkopen. Hij benadrukt dat de zorgplicht van zorgverzekeraars voorliggend is. Dat betekent dat de zorg die de zorgverzekeraar gecontracteerd heeft, leidend is.
Na motivatie pgb mogelijk
Per Saldo vindt dit onvoldoende. Per Saldo had ook verwacht dat het pgb in de Zrogverzekeringswet op eenzelfde manier zou worden ingevoerd als in de Wmo en de Jeugdwet: als de zorgvrager gemotiveerd kan aangeven dat en waarom hij zelf zijn zorg wil organiseren, moet hij dat kunnen doen middels een persoonsgebonden budget. De expliciete voorliggendheid van de ingekochte zorg van de zorgverzekeraar vindt Per Saldo teleurstellend.
Huidige budgethouders
Per Saldo wil uitdrukkelijk betrokken worden in de komende gesprekken van de staatssecretaris met Zorgverzekeraars Nederland (ZN) over hoe het verder moet met het pgb in de Zorgverzekeringswet. Ook wil de vereniging betrokken worden over hoe de huidige budgethouders worden overgeheveld naar de zorgverzekeraars.
Kwaliteit ingekochte zorg
Een ander punt dat niet zonder Per Saldo kan worden besloten, is aan welke kwaliteit de zorg moet voldoen die budgethouders straks via het voorschot op restitutie moeten gaan inkopen.
Intensieve langdurige ggz niet naar de kern-Awbz
Per Saldo blijft het onbegrijpelijk vinden dat mensen met intensieve zware ggz-problematiek niet in de Awbz blijven. Ook in deze brief heeft de staatssecretaris niet kunnen uitleggen waarom mensen met zware zorg vanwege lichamelijke en verstandelijke beperkingen wel in de kern-Awbz blijven en dat dit niet geldt voor deze groep.
Onbegrijpelijk argument
Alle ggz-hulpvragen waarin sprake is van behandeling gaan naar de zorgverzekeraar, alle hulpvragen waarin geen sprake is van behandeling gaan naar de gemeenten. Hij gebruikt hiervoor een onbegrijpelijk argument: ‘Experts pleiten voor het benaderen van de psychische aandoening vanuit een zo normaal mogelijke situatie, omdat dat de kans op herstel vergroot. Het perspectief op herstel moet nooit, zo stellen zij nadrukkelijk, uit het oog worden verloren. Zij zien vanuit dit perspectief geen noodzaak tot het positioneren van deze zorg in de Wlz (Wet langdurige zorg)’.
Niet op waarde geschat
Zoals de staatssecretaris dit schrijft in de brief naar de Tweede Kamer is een heel mooi uitgangspunt, maar jammer genoeg geldt dit niet voor iedereen en zal het grootste deel van de mensen die nu indicaties krijgen in de hogere zorgzwaartepakketten ggz-c zullen levenslang afhankelijk zijn van intensieve 24-uurszorg. Het bekruipt Per Saldo het gevoel dat de staatssecretaris de intensiteit en reikwijdte van de hulpvragen niet goed in beeld heeft.
Extra knip voor mensen met lichamelijke beperkingen
De staatssecretaris kiest ervoor om verpleging en persoonlijke verzorging in een hand te houden door het in de Zorgverzekeringswet onder te brengen. Voor een bepaalde groep is dat goed nieuws. De mensen die alleen verzorging en verpleging hebben, hoeven straks maar naar één loket.
Uitgaan van de hulpvraag
Per Saldo vindt wel dat voorbij wordt gegaan aan de problemen die door deze keuze gaan ontstaan. Voor begeleiding, huishoudelijke hulp, kortdurend verblijf blijven mensen aangewezen op de gemeente. Per Saldo wil dat de staatssecretaris uitgaat van de hulpvraag en dat de verantwoordelijkheid voor alle zorg bij één loket komt. De mensen met een lichamelijke beperking, die naast verzorging, ook begeleiding huishoudelijke hulp of kortdurend verblijf nodig hebben, worden in de nieuwe situatie met een extra knip geconfronteerd. Dit knelpunt heeft de staatssecretaris wel in beeld als het gaat om de groep mensen met zintuiglijke, verstandelijke en psychiatrische beperkingen.
De brief met bijlagen:
Bron: Per Saldo