Veel kankerpatiënten worstelen met eten omdat hun smaak wordt aangetast door de chemobehandeling. Een nieuwe aanpak om de juiste smaak weer terug te brengen, wordt nu op grote schaal uitgetest bij patiënten. Het onderzoek startte vorige week in het Catharina Kanker Instituut in Eindhoven.
Smaakanamneses en smaaktesten
In het Catharina Kanker Instituut zijn eind juli 2 speciaal opgeleide chef-koks gestart met het maandelijks afnemen van smaakanamneses en smaaktesten bij patiënten met kanker. De patiënt krijgt een gratis smaaktest, die bestaat uit het proeven van 13 verschillende natuurlijke smaken in diverse concentraties. Daarbij wordt bepaald wat iemand lekker vindt en wat niet. De uitslag van deze test wordt met de patiënt gedeeld. De patiënten blijven gedurende het onderzoek in direct contact met de chef-kok, waardoor ze dankzij goede coaching zelf aan de slag kunnen met de ingrediënten.
Gevolgen smaakverandering
‘Tijdens een chemokuur verandert iemands smaakbeleving. Dat komt doordat chemotherapie vooral snel delende cellen in het lichaam beïnvloedt. Hieronder vallen kankercellen, maar ook de smaak- en geurreceptoren’, legt de bij het onderzoek betrokken chef-kok Lobke van den Wijngaert uit. ‘
Lees hier het volledige artikel.