Welke behandeling werkt het beste bij patiënten met acute myeloïde leukemie? Moleculair bioloog Peter Valk zoekt dat uit, voor iedere patiënt afzonderlijk. Door te kijken hoe de cellen in het bloed veranderen.
Acute myeloïde leukemie (AML) is een vorm van bloedkanker die in het beenmerg ontstaat. Per jaar krijgen ongeveer zeshonderd mensen in Nederland de ziekte. In het DNA van de stamcellen in het beenmerg ontstaan mutaties (veranderingen) die ervoor zorgen dat witte bloedcellen zich onbeperkt blijven delen.
De verworven mutaties van de kankercellen zijn niet bij elke patiënt met AML hetzelfde. Welke mutaties een patiënt heeft, bepaalt mede wat de vooruitzichten zijn. Door hier in detail naar te kijken kunnen patiënten de behandeling krijgen die de meeste kans van slagen heeft.
Valk: “Afhankelijk van de vooruitzichten van de patiënt kunnen we de behandeling aanpassen. Een patiënt met een minder goede prognose krijgt een zwaardere behandeling, zoals een stamceltransplantatie. Een patiënt met een goede prognose hoeft die zware behandeling niet te ondergaan omdat we weten dat er een goede alternatieve behandeling is. Het is een voorbeeld van persoonlijke behandeling, afgestemd op de patiënt.”
Lees hier het volledige artikel.