Zes op de tien huisartsenpraktijken in Nederland hanteerden eind 2024 een patiëntenstop, blijkt uit onderzoek van het Nivel. Vooral in stedelijke gebieden is het voor burgers moeilijker om zich in te schrijven bij een huisarts. Huisartsen zien de maatregel als noodoplossing, maar onderliggende problemen zoals personeelstekort en huisvestingsproblemen blijven bestaan.
Patiëntenstops in huisartsenpraktijken vormen een groeiende belemmering voor burgers die zorg nodig hebben. Bij een volledige patiëntenstop schrijft de huisartsenpraktijk tijdelijk helemaal geen nieuwe patiënten in en bij een gedeeltelijke stop slechts bepaalde groepen, zoals familieleden van ingeschreven patiënten.
Patiëntenstops vooral in stedelijke gebieden
Uit de jaarlijkse Nivel-praktijkenquête blijkt dat 59% van de huisartsenpraktijken in oktober-november 2024 een patiëntenstop hanteerden. Website-monitoring toonde een lager percentage van 27%, waarschijnlijk omdat praktijken vaak alleen de volledige patiëntenstops online vermelden. Het percentage patiëntenstops verschilt wel per gemeente, maar er is geen duidelijk patroon per regio of gebied. Wel komen patiëntenstops vaker voor in stedelijke gebieden, waar een jongere bevolking is en meer inwoners met een lagere sociaaleconomische positie wonen. Patiëntenstops vormen een indicatie van verminderde toegankelijkheid van de huisartsenzorg, in het bijzonder voor deze groepen inwoners van stedelijke gebieden.
Lees hier het volledige artikel.