Gestructureerde voorlichting in de eerste lijn over het doorgaans gunstige beloop van acute en subacute aspecifieke lage rugpijn, met adviezen voor het opbouwen van beweging, pijnstilling en over gedachten en zorgen die de klachten in stand kunnen houden, stelt patiënten meer gerust dan gebruikelijke zorg. Het effect is klein, maar zorgt er wel voor dat patiënten minder vaak terugkomen op het spreekuur.
Dat zijn enkele conclusies uit een systematische review van trials naar het effect van patiënteneducatie op de mate van geruststelling (JAMA Intern Med. 2015; epub 23 maart). De Australische hersenwetenschapper Adrian Traeger en zijn collega’s van Neuroscience Research Australia vonden in totaal 14 trials met 4872 patiënten die korter dan 3 maanden lage rugpijn hadden.
De interventies werden uitgevoerd door artsen, fysiotherapeuten of verpleegkundigen. Er werden folders en video’s ingezet met simpele boodschappen zoals ‘er is niets ernstigs aan de hand’, ‘de wervelkolom is sterk’ en ‘bewegen doet geen schade’. De duur van de interventies varieerde van 5 minuten uitleg tot sessies van 2,5 uur met een arts en een fysiotherapeut. Patiënten in de controlegroepen kregen gebruikelijke zorg, al dan niet met röntgenfoto’s, een neutrale folder of manuele therapie.
Zowel na 4 maanden als na 1 jaar bleken de patiënten uit de interventiegroepen iets meer gerustgesteld, en in ieder geval minder angstig.
Lees hier het volledige artikel.