UWV-artsen weten niet genoeg van specifieke ziekten om een goed oordeel te kunnen geven. Dat vindt 87% van de patiëntenverenigingen die onze vragenlijst over UWV-keuringen heeft ingevuld voor ons dossier UWV.
Een keuringsarts van het UWV moet over honderden aandoeningen voldoende kennis hebben om te kunnen bepalen of mensen nog kunnen werken. Patiënten met zeldzame of complexe aandoeningen hebben het idee dat keuringsartsen geen goed beeld hebben van hun ziekte. Laat staan dat ze kunnen bepalen of iemand met die aandoening kan werken.
Ook de behandelend artsen twijfelen soms of hun collega’s voldoende afweten van weinig voorkomende kwalen. Dat vertelde hoogleraar en longarts Marjolein Drent eerder aan ons (De Monitor).
Om te onderzoeken hoe breed gedragen dit probleem is, hebben wij patiëntenverenigingen een enquête gestuurd. 52 verenigingen hebben die ingevuld. Zij vertegenwoordigen duizenden patiënten met de meest uiteenlopende ziekten. Uit de antwoorden op onze vragen blijkt dat er veel onvrede is over de UWV-keuringen.
Onvoldoende
Het slecht begrijpen van complexe ziekten is niet het enige kritiekpunt van de patiëntenverenigingen. 69% vindt ook dat het UWV onvoldoende rekening houdt met het oordeel van de behandelend arts. Veel mensen die gekeurd worden voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering zijn onder behandeling van een specialist. Een veelgehoorde klacht is dat het oordeel van die specialist afwijkt van het UWV. De vereniging voor chronisch zieken en gehandicapten Ieder(in) zegt daarover vanavond in de uitzending: ‘Wij horen terug dat de verzekeringsarts nauwelijks geïnteresseerd lijkt te zijn in het onderzoek dat er al ligt.’
Lees hier het volledige artikel.
Klik hier om rechtstreeks naar de (gemiste) uitzending te gaan.