Patiëntenorganisaties willen betere afspraken over zorg van apotheken

Verzekeraars en apothekers maken onvoldoende afspraken over extra zorg voor mensen met meerdere chronische ziekten. Zo is er te weinig aandacht voor onder andere de begeleiding van kwetsbare ouderen die vanwege meerdere aandoeningen veel geneesmiddelen gebruiken.

Patiëntenorganisaties NPCF en CG-Raad willen dat de kwaliteit van zorg die apotheken bieden de komende vijf jaar verbetert. De overheid en de verzekeraars moeten niet alleen aandacht hebben voor de prijzen van geneesmiddelen.

Peiling
Apothekers en zorgverzekeraars komen nog weinig tot geslaagde vernieuwingen voor extra zorg aan groepen kwetsbare patiënten. Dat blijkt uit een verkenning die de NPCF met Farmakunde van de Hogeschool Utrecht dit jaar deed onder honderd apotheken.
Zes op de tien apotheken kwam met plannen voor extra zorg aan specifieke patiëntgroepen, zoals ouderen die veel geneesmiddelen gebruiken.
Niet meer dan 40% van die apotheken kon de initiatieven vastleggen in afspraken met de zorgverzekeraar. En slechts 20% daarvan vond die afspraken werkbaar en bevredigend.

De NPCF en CG-raad vinden het zorgelijk dat initiatieven om de dienstverlening van apotheken te verbeteren niet van de grond komen. Het is hoog tijd dat er nu vaart mee wordt gemaakt.

Verzoek aan de minister
De NPCF en CG-raad hebben een lijst van ‘vijf wensen’ gemaakt, die zowel de overheid als apotheken en zorgverzekeraars moeten oppakken. De patiëntenorganisaties hebben de minister van Volksgezondheid, Edith Schippers gevraagd hun wensen te betrekken bij haar beleid.

Vijf wensen
De vijf wensen van de patiëntenorganisaties zijn:

1.Er moet een toegankelijk netwerk van openbare apotheken blijven. Apotheken moeten goed bereikbaar zijn voor iedereen, en de patiënt helpen omgaan met chronische ziekte. Niet alleen een goede samenwerking tussen apotheken en huisartsen, ook samenspel met thuisverpleging is belangrijk.

2.De apotheken moeten naast de basiszorg meer ruimte hebben voor extra zorg aan chronisch zieken en kwetsbare ouderen. Die zorg kan bestaan uit: medicatieoverzichten maken, extra aandacht geven bij ontslag uit ziekenhuis, ouderen begeleiden die veel geneesmiddelen hebben.

3.De effectiviteit van geneesmiddelenzorg moet beter. In de keten van ‘voorschrijven tot gebruik’ moet de patiënt het passende geneesmiddel krijgen, en dat middel op de juiste wijze gebruiken. Die keten is niet op orde. Het is belangrijk dat er verbetering komt.

4.De informatie-uitwisseling tussen ziekenhuis, huisarts, apotheek en patiënt moet beter. Mede door een elektronisch patiëntendossier waarin uiteraard privacy is geborgd. Het tempo waarin deze vernieuwing gestalte krijgt ligt te laag in Nederland.

5.Apothekers moeten gestimuleerd worden om extra zorg aan bijzondere groepen te geven. In de betaling ligt nu het accent op vergoeding van verstrekte recepten. Vanaf 2011 willen NPCF en CG-raad een andere bekostiging: financiële prikkels tot extra kwaliteit van zorg aan mensen met chronische aandoeningen en kwetsbare ouderen
Bron: Leefwijzer