Patiëntenfederatie NPCF is geschrokken van de uitlatingen die Prof. dr. Rien Vermeulen deed in het programma Een Vandaag. De neuroloog beweerde dat het binnen zijn vakgebied vaak voorkomt, dat er een andere diagnose wordt gesteld dan de aandoening die de patiënt werkelijk heeft. De reden is dat ingewikkelde neurologische aandoeningen niet bekend zijn bij de zorgverzekeraars en dus niet in aanmerking komen voor vergoeding. “Dat lijkt in het belang van patiënten, maar dat is het niet” aldus Jacqueline Baardman, adjunct-directeur van patiëntenfederatie NPCF. “Het zet juist de veiligheid van patiënten op het spel, het schaadt het vertrouwen in de zorg en gaat in tegen alle afspraken die wij als patiëntenorganisaties maken met artsen.”
Volgens professor Vermeulen is het makkelijker om een diagnose MS te stellen bij een gecompliceerde neurologische aandoening, omdat de zorgverzekeraar bij MS wel een rolstoel vergoedt. Ook zou het volgens hem voorkomen dat de score van een patiënt wordt gemanipuleerd, zodat een bepaald medicijn kan worden voorgeschreven. “Maar dat gaat regelrecht in tegen de afspraken die wij met dokters hebben gemaakt over wat goede en veilige zorg is. Artsen moeten zich aan die richtlijnen houden,” benadrukt Baardman. “Omdat ieder mens uniek is en een ziektebeeld complex kan zijn, is het in een enkel geval denkbaar om van die richtlijnen af te wijken. Maar dat moet dan heel goed onderbouwd gebeuren, en in nauw overleg met de patiënt.” Patiëntenfederatie vindt het aanpassen van de diagnose ‘de omgekeerde wereld’. Baardman: “Als richtlijnen niet voldoen, kijk je naar de richtlijnen en ga je niet een andere diagnose stellen. Bovendien werkt dit willekeur in de hand en vertekent het de situatie van de patiënt.”
Ook het aanpassen van testuitslagen zodat patiënten wel medicijnen krijgen, kan ervoor zorgen dat de veiligheid van patiënten in gevaar komt. “Die scores zorgen voor verantwoord voorschrijven van medicijnen. Door daar vanaf te wijken zet je de veiligheid van patiënten op het spel,” zegt adjunct-directeur Baardman.
De NPCF is in nauw overleg met de koepel van medisch specialisten en gaat over de uitlatingen van de neuroloog in gesprek. “We hebben samen met de orde van medisch specialisten vastgesteld dat het juist enorm belangrijk is dat richtlijnen worden gevolgd. Voor de veiligheid, maar ook om te voorkomen dat er behandelingen plaatsvinden die overbodig zijn. We accepteren dit niet, en willen dat de Orde hier afstand van neemt”, aldus adjunct-directeur Baardman.
Bron: Patiëntenfederatie NPCF