Patiënten vertrouwen zorgverzekeraar niet

Patiënten denken dat zorgverzekeraars een goed advies kunnen geven bij het selecteren van de beste zorgaanbieder voor een behandeling. Toch worden zorgverzekeraars maar weinig naar hun advies gevraagd. De reden hiervoor is dat patiënten hun verzekeraar niet vertrouwen. Dit staat in een onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL)

De meeste geënquêteerden denken dat de zorgverzekeraars bekend zijn met de kwaliteit van zorginstellingen. Vier op de tien ondervraagden zou graag geadviseerd worden door de verzekeraar.  Ruim de helft van de ondervraagden wil dit niet. De reden hiervoor is vaak dat met liever op eigen houtje voor een zorgaanbieder kiest of dat men denkt dat de zorgaanbieder niet objectief is. Van de ondervraagden wil 17 procent liever advies van de huisarts.

Selectieve contractering
Ruim 60 procent van de ondervraagden is het ermee eens dat zorgaanbieders die onvoldoende kwaliteit leveren niet meer gecontracteerd worden door de zorgverzekeraars. Veel mensen accepteren dat hun zorgverzekeraar een rol gaat spelen in het kiezen van een zorgaanbieder. Dit kan door selectief te contracteren of door de consument advies te geven over welke zorgaanbieder geschikt is voor welke behandeling.

Het onderzoek van het NIVEL is gehouden onder leden van het Verzekerdenpanel. In totaal zijn 3430 enquêtes verstuurd en zijn er 2679 ingevuld. Bijna 60 procent van de respondenten is man en de gemiddelde leeftijd is 60 jaar. De resultaten zijn gewogen naar de samenstelling van de algemene Nederlandse bevolking.
Bron: Skipr