Patiënten met alvleesklierkanker hebben een betere kans op overleving als zij direct na de diagnose worden doorgestuurd naar een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in deze vorm van kanker. Dat blijkt uit onderzoek van het Catharina Ziekenhuis, op basis van landelijke cijfers uit de Nederlands Kanker Registratie van het Integraal Kankerinstituut Nederland (IKNL).
Het vooraanstaande medisch tijdschrift British Journal of Surgery heeft hierover een artikel gepubliceerd. Uit de cijfers blijkt dat patiënten die de diagnose alvleesklierkanker krijgen in een niet-gespecialiseerd ziekenhuis, minder vaak een operatie ondergaan. “En een operatie, al dan niet gecombineerd met chemotherapie, is op dit moment de enige behandeling die kans geeft op genezing”, aldus chirurg dr. Ignace de Hingh van het Catharina Ziekenhuis.
De Hingh waakt voor te veel optimisme. “De overlevingskansen van patiënten met alvleesklierkanker zijn nog altijd klein, maar langzaam maar zeker boeken we toch vooruitgang.” Gemiddeld leven patiënten na een operatie twee keer zo lang dan zonder. En in sommige gevallen zijn patiënten na een operatie genezen. In gespecialiseerde centra is meer kennis beschikbaar over deze vorm van kanker. De Hingh pleit er daarom voor om alle patiënten met alvleesklierkanker te bespreken met artsen uit zo’n gespecialiseerd centrum. “Uit het onderzoek komt naar voren dat er aanzienlijke verschillen zijn in het doorverwijzen van patiënten. In sommige gevallen komt een patiënt namelijk wel in aanmerking voor een operatie terwijl dat niet zo is ingeschat in het ziekenhuis waar de diagnose werd gesteld.”
Lees hier het volledige artikel.