Gezond, goed voor eetlust en makkelijk weg te krijgen.
Geen bruine prak meer voor patiënten met kauw- en slikproblemen. Gasten van onder meer het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven krijgen voortaan een 3D geprinte wortel, broccoli of biet op hun bord. Gezond, goed voor de eetlust en makkelijk weg te krijgen.
Topkok Eugène Swalen zag het op zijn twaalfde en zal het nooit meer vergeten: in een verzorgingshuis waar hij als kok een kijkje nam, kregen de ouwetjes een onsmakelijk ogende, in de blender gepureerde, bruine prak voor hun neus. ,,Daar werd dan een beetje bouillon bij gedaan. Het eten kon niet eens op een bord, omdat het veel te dun was. Ik wist meteen: dat soort gerechten wil ik niet klaarmaken.”
Daar probeert de chef nu verandering in te krijgen. Bij het bedrijf Gastronology in Bergen op Zoom maakt Swalen verfijnd, gepureerd eten dat met een 3D-printer in de juiste vorm op grote schaal wordt geprint, in een fabriek welteverstaan. Een stronkje broccoli ziet er ook echt zo uit, evenals de bieten, haricots verts, bloemkool, wortel, zoete aardappel en doperwten. ,,Sommige mensen krijgen er tranen in de ogen van als ze eindelijk zoiets te eten krijgen.”
Lees hier het volledige artikel.