Onlangs bracht GGNet naar buiten dat bij ruim een kwart van de patiënten met langdurige complexe psychische aandoeningen de hoofddiagnose onjuist is en de behandeling niet meer helemaal passend is. De patiënten zouden opnieuw gediagnosticeerd moeten worden.
Aanleiding voor het onderzoek van GGNet was de vraag: hoe kan het dat veel langdurige patiënten niet opknappen? Uit onderzoek blijkt nu dat er van alles onder de radar blijft, zoals trauma, licht verstandelijke beperking en verslaving.
MIND Landelijk Platform liet dinsdag 14 augustus jl. in Dagblad Trouw en op Radio 1 weten te schrikken van deze cijfers, maar herkent het geschetste beeld helaas wel. We krijgen regelmatig meldingen over mensen met complexe problematiek die al jarenlang behandelingen volgen in de ggz, maar waarbij er onvoldoende effect lijkt te zijn, omdat de onderliggende problematiek over het hoofd wordt gezien.
Bijvoorbeeld: een vrouw met een zware depressie ontvangt hiervoor een behandeling, maar wordt niet behandeld voor het ernstige trauma dat ze vroeger heeft meegemaakt. Ook worden andere levensgebieden (werken, wonen, leven, leren) nauwelijks meegenomen in de behandeling. Denk aan schulden, geen uitkering ontvangen of geen vast huisadres hebben. Het is niet zo vreemd als de depressiebehandeling dan niet aanslaat.
Lees hier het volledige artikel.