Passende zorg voor patiënten dankzij verbeterde diagnose dementie

“Met een goede diagnose krijgen patiënten toegang tot passende zorg en behandeling” aldus Wiesje van der Flier, wetenschappelijk directeur van Alzheimer Center Amsterdam, Amsterdam UMC. Gisteren startte het nationale onderzoeksproject TAP-dementia: Tijdige, Accurate en gePersonaliseerde diagnose van dementie.

Tien organisaties in heel Nederland bundelen hun krachten om de diagnose van dementie te verbeteren. Mensen met dementie en hun familie denken met de onderzoekers mee.

Met zo’n 300.000 patiënten is dementie een van de grootste uitdagingen in de gezondheidszorg. Dementie kan verschillende oorzaken hebben. Vaststellen welke hersenziekte de dementie veroorzaakt is ingewikkeld. Mede daardoor duurt het vaak jaren totdat duidelijk is wat er aan de hand is. Soms wordt er helemaal geen diagnose gesteld of weten patiënten alleen dat er dementie is, maar niet door welke ziekte dat komt.

Beter begrijpen
Voor patiënten en hun familie is het belangrijk om te weten welke ziekte de dementie veroorzaakt. Zo weet je beter wat je kunt verwachten. En hoe je daarmee om kunt gaan. “Mensen merken vaak dat er iets mis is met hun dierbare, maar ze komen er niet achter wat er mis is. Ondertussen leidt dit wel tot irritatie of ongemak. ”Met een diagnose kunnen mensen begrijpen wat er met henzelf of hun naasten aan de hand is en hoe ze daar het beste mee om kunnen gaan. Ook kan een diagnose helpen bij het organiseren van zorg, bijvoorbeeld dagbehandeling”, aldus Van der Flier. Daarnaast is het vaststellen van een goede diagnose het startpunt om in de toekomst betere behandelingen en medicijnen te ontwikkelen.

Lees hier het volledige artikel.