Het debat is opnieuw opgelaaid over de aanpak van mensen met ernstige mentale problemen die heftige delicten plegen. Hun problematiek, vaak door de complexiteit en zwaarte, past onvoldoende in de kaders van ons zorgsysteem. Daarom zijn voor deze mensen aanvullende plaatsen nodig, waar wonen samenkomt met zorg en begeleiding.
De recente dodelijke incidenten in Nieuwegein en Den Dolder komen hard aan in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). “Dat mensen zomaar worden neergestoken op straat is een verschrikking. Daar lig je van wakker, daar heb je pijn van in je buik. Ook voor onze ggz-professionals, die goed en belangrijk werk doen, is dit een nachtmerrie.”, zegt voorzitter Ruth Peetoom.
Daadkracht buiten gebaande paden
Ondanks inspanningen van alle betrokkenen, lukt het nog niet goed om mensen op te vangen die risicovol gedrag vertonen. Peetoom: “Er is vaak sprake van verschillende problemen tegelijk en ernstige mentale aandoeningen. Passende hulp vraagt om daadkracht buiten de gebaande paden. Dat betekent onder meer dat we aangepaste woonplekken met toezicht en begeleiding nodig hebben.”
Lees hier het volledige artikel.