Ruim een kwart van de geneesmiddelen die apotheken in 2016 zonder recept verkochten betrof paracetamol. De tien meest verkochte geneesmiddelen zonder recept zijn samen goed voor bijna 60% van alle handverkooptransacties van geneesmiddelen in de apotheek. Neussprays met xylomethazoline hebben een aandeel van 10%.
Dat meldde de SFK vorige week in het Pharmaceutisch Weekblad.
Nederlandse apotheken verstrekken niet alleen geneesmiddelen op recept, maar verkopen ook geneesmiddelen zonder recept. In Nederland bepaalt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) welk type verkooppunt welk zelfzorggeneesmiddel mag verkopen. Daarvoor staan het CBG drie categorieën ter beschikking: Algemene Verkoop (AV), Uitsluitend Apotheek en Drogist (UAD) en Uitsluitend Apotheek (UA). Geneesmiddelen met afleverstatus AV zijn volgens het CBG ook geschikt voor verkooppunten buiten de apotheek en de drogist, zoals supermarkten en benzinestations.
Het CBG betrekt bij deze indeling niet alleen de aard en de hoeveelheid van de werkzame stof(fen), maar ook de verpakkingsgrootte. Zo geldt voor ibuprofen 200 mg het AV-regiem voor verpakkingen tot en met 12 stuks en het UAD-regiem voor verpakkingen van 12 tot en met 48 stuks. De verkoop van verpakkingen van meer dan 48 stuks is voorbehouden aan apotheken (UA). Een ander voorbeeld is dat van paracetamol 500 mg: tot en met 20 stuks AV, van 20 tot en met 50 stuks UAD en bij meer dan 50 stuks UA.
Zelfzorggeneesmiddelen vallen buiten het basispakket van de Nederlandse zorgverzekeringen. Voor een beperkt aantal middelen, waaronder sommige laxantia, kalktabletten, middelen bij allergie en middelen bij obstipatie, geldt dat ze op voorschrift van een arts toch worden vergoed als een verzekerde langdurig op zo’n middel is aangewezen.
Lees hier het volledige artikel.