Systematische doorlichting basispakket biedt kansen op verbetering. Het verwijderen van behandelingen uit het basispakket van de zorgverzekering is tot nu toe minder effectief als maatregel om de uitgaven in de zorg te beheersen dan beoogd. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) realiseerde met dit instrument in de periode 2007-2013 naar schatting ongeveer Euro 0,25 miljard aan besparingen op de jaarlijkse zorguitgaven, terwijl een besparing van Euro 0,5 miljard verwacht werd. Een voorbeeld is het niet langer vergoeden van cholesterolverlagers. De minister VWS verwachtte een jaarlijkse besparing van Euro 97 miljoen, in werkelijkheid leverde deze maatregel Euro 18 miljoen per jaar op.
Daarnaast licht Zorginstituut Nederland op dit moment systematisch het basispakket door op zoek naar inefficiënte behandelingen. Volgens de Algemene Rekenkamer biedt deze aanpak in combinatie met het stimuleren van ‘gepast gebruik’ van zorg (niet meer dan nodig en niet minder dan noodzakelijk) aanknopingspunten voor een effectiever pakketbeheer. Dat staat in het rapport Basispakket zorgverzekering dat op 28 april 2015 verschijnt.
De zorguitgaven in Nederland stijgen de komende jaren volgens het Centraal Planbureau van nu 13% van het Bruto Binnenlands Produkt naar 22% à 31% in 2040. Met de onderzoeksreeks Uitgavenbeheersing in de zorg draagt de Algemene Rekenkamer bij aan de verbetering van het inzicht in de zorguitgaven en de mogelijkheden die de minister heeft om de uitgaven te beïnvloeden. Eerder verschenen de onderzoeken Uitgavenbeheersing in de zorg (over de mogelijkheden van de minister van VWS om de zorguitgaven tijdig te beheersen, 2011) en Transparantie Ziekenhuisuitgaven (over de complexiteit van de financiering van ziekenhuizen, 2013).
Lees hier het volledige artikel.