Inspelen op persoonlijkheid patiënt geeft meer resultaat dan medicatie.
Gedragsstoornissen bij ouderen met dementie worden doorgaans bestreden met medicijnen, die niet alleen bijwerkingen hebben maar vaak ook weinig effectief blijken.
Inspelen op karaktertrekken van de patiënt kan volgens psychiater in opleiding Frank Koolen en collega’s een betere manier zijn om probleemgedrag te verminderen.
De International Psychogeriatric Association (IPA) noemt gedragsstoornissen bij ouderen met dementie sinds 1996 behavioral and psychological symptoms of dementia (BPSD); het zijn de niet-cognitieve symptomen van dementie. BPSD zijn te onderscheiden in vier clusters van symptomen: psychotische, affectieve en gedragsmatige symptomen en autonome dysregulatie. Voorbeelden hiervan zijn wanen, hallucinaties, depressie, apathie, manie, dwalen, agitatie, agressie, slaap- en eetstoornissen.
Het uitgangspunt is dat de beschreven symptomatologie deel uitmaakt van de dementie en geen comorbide, afzonderlijke stoornissen vormen. Het BPSD-concept is eigenlijk zo oud als Alzheimers eerste patiënte Auguste Deter. Alzheimer beschreef immers al in 1907 haar achterdocht, angst en ijzige geschreeuw.
Lees hier het volledige artikel.