In de Nederlandse voeding leveren koolhydraten gemiddeld 43 energieprocent, vetten 37 energieprocent en eiwitten 16 energieprocent. De overige 4 energieprocent wordt geleverd door vezels en alcohol. Van de eiwitinname is gemiddeld 43 procent plantaardig en 57 procent dierlijk. Dat blijkt uit een nieuw rapport over de Voedselconsumptiepeiling (VCP) 2019-2021. Opvallende uitkomstenEnkele opvallende uitkomsten: Lees hier…
Lood, kwik, cadmium en arsenicum: zware metalen kunnen in ons voedsel zitten, hoeveel kwaad kan dat?
Regelmatig verschijnen er berichten in het nieuws over de vermeende aanwezigheid van zware metalen in ons voedsel. Producten met een te hoog gehalte lood, cadmium, arseen of kwik kunnen worden teruggeroepen voor onze veiligheid, als daar reden voor is. Maar hoe komen deze schadelijke stoffen eigenlijk in onze voeding terecht, en hoeveel kwaad kan dat?…
Raad van State wijst kabinetsplan eigen bijdrage Wmo af
De Raad van State verwerpt de wetswijziging voor invoering van een eigen bijdrage in de Wmo. Dit plan van het vorige kabinet voorzag in afschaffing van het abonnementstarief. Het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet vraagt om het voorstel niet in te dienen bij de Tweede Kamer. De Raad van State heeft 2 september 2024 laten…
Borstkanker op jonge leeftijd: ‘Er komt enorm veel op je af’
Ongeveer één op de zeven vrouwen krijgt in haar leven borstkanker. Wat als je dit overkomt op jonge leeftijd? We gaan erover in gesprek met internist-oncoloog Agnes Jager van het Erasmus MC Kanker Instituut in de podcast In Opname. De diagnose borstkanker is een schok voor elke vrouw, maar al helemaal als je jonger dan…
Mijn arts schrijft in heel eenvoudige woorden
Margreet heeft dyslexie. Een leerstoornis, waardoor zij moeite heeft met lezen en spelling. Aan zorgverleners in het UMC Utrecht vertelt zij hoe dat is en wat er gebeurt als je moeilijke brieven krijgt. “Sommige mensen schamen zich ervoor. Ik ben 69 en durf nu eindelijk hulp te vragen.” Ongeveer vier procent van de kinderen op…