Prostaatkanker: twee keer bestralen genoeg?

Twee keer in plaats van vijf keer bestraald worden met de MR-Linac. En met nóg meer precisie. Dit is niet alleen minder belastend voor patiënten met prostaatkanker maar zorgt er ook voor dat meer patiënten sneller kunnen worden behandeld. UMC Utrecht gaat nu onderzoeken of twee keer bestralen de nieuwe standaard kan worden. De MR-Linac…

Nederlanders krijgen het recht om een foutje te maken

Mensen moeten een klein foutje kunnen maken bij het aanvragen van sociale regelingen. Dat vindt minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Nu zijn de regels te streng, waardoor mensen soms hard gestraft worden vanwege een vergissing. Daar wil Van Hijum verandering in brengen via een wetsvoorstel. Bij de handhaving van de regels in…

Verlicht het pad voor mensen met reuma

Op WereldReumaDag 12 oktober zetten *we (*ReumaNederland) mensen met reuma letterlijk in het licht tijdens de Reuma Light Walk. Help mee en doneer een lampje. De wandelpaden van kasteel Rosendael worden éénmalig en speciaal voor ons verlicht. Een unieke ervaring! Samen komen we in beweging om het leven van mensen met reuma te verlichten. Door…

Altijd duizelig: wat is PPPD of Persisterende Positionele Perceptie Duizeligheid?

Persisterende Positionele Perceptie Duizeligheid, ook wel bekend als PPPD of Persistent Postural-Perceptual Dizziness, is een aandoening die wordt gekenmerkt door aanhoudende duizeligheidsklachten. De duizeligheid is vaak voortdurend aanwezig en wordt beïnvloed door lichaamshouding en beweging. Het kan beginnen na een aanval van draaiduizeligheid of een stoornis in het evenwichtssysteem, maar ook na een paniekaanval of…

Lichaam maakt zelf ook acrylamide aan

De vermoedelijk kankerverwekkende stof acrylamide krijgen we niet alleen binnen via voedsel, ons lichaam kan het ook zelf aanmaken. Ook mensen die alleen onverhit voedsel eten, hebben namelijk acrylamide in hun lichaam. Dat ontdekten onderzoekers van het Duitse Federale Instituut voor Risicobeoordeling (BfR). Zelfproductie van acrylamideAcrylamide ontstaat wanneer zetmeelrijke voedingsmiddelen worden verhit en komt bijvoorbeeld…