Naar de effecten van wisselend vetrijk eten is weinig onderzoek gedaan. Niels Riksen van het Radboudumc heeft met Franse collega’s bij muizen de effecten van zo’n dieet onderzocht. Het dieet bleek tot meer slagaderverkalking te leiden dan een continu vetrijk dieet. Bij mensen met een chronisch te hoog cholesterolgehalte glijdt het immuunsysteem langzaam in een…
De impact van angststoornissen is torenhoog, maar kan omlaag
Het grootste probleem bij angststoornissen is dat ze zeer hardnekkig kunnen zijn, maar de huidige aanpak houdt hier onvoldoende rekening mee. Die richt zich te veel op oplossingen voor de korte termijn, terwijl de focus juist zou moeten liggen op de lange termijn. Aldus Neeltje Batelaan, hoogleraar psychiatrie van angstgerelateerde stoornissen van Amsterdam UMC, in…
Is vogelgriep gevaarlijk voor mensen?
Onderzoekers van de University of Wisconsin-Madison hebben ontdekt dat het H5N1-virus, beter bekend als vogelgriep, muizen en fretten ziek kan maken wanneer ze in contact komen met besmette koemelk. Deze bevindingen, gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Nature op 8 juli, werpen nieuw licht op hoe het vogelgriepvirus zich verspreidt en wat de risico’s zijn voor…
Nieuw VCP-rapport over inname energie en voedingsstoffen
In de Nederlandse voeding leveren koolhydraten gemiddeld 43 energieprocent, vetten 37 energieprocent en eiwitten 16 energieprocent. De overige 4 energieprocent wordt geleverd door vezels en alcohol. Van de eiwitinname is gemiddeld 43 procent plantaardig en 57 procent dierlijk. Dat blijkt uit een nieuw rapport over de Voedselconsumptiepeiling (VCP) 2019-2021. Opvallende uitkomstenEnkele opvallende uitkomsten: Lees hier…
Lood, kwik, cadmium en arsenicum: zware metalen kunnen in ons voedsel zitten, hoeveel kwaad kan dat?
Regelmatig verschijnen er berichten in het nieuws over de vermeende aanwezigheid van zware metalen in ons voedsel. Producten met een te hoog gehalte lood, cadmium, arseen of kwik kunnen worden teruggeroepen voor onze veiligheid, als daar reden voor is. Maar hoe komen deze schadelijke stoffen eigenlijk in onze voeding terecht, en hoeveel kwaad kan dat?…