Smaaksturing en smaak- en reuktraining bij kanker

In het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) start een onderzoek naar de werkzaamheid van smaaksturing en smaak- en reuktraining bij kanker. Het gaat om patiënten die smaakveranderingen hebben ontwikkeld tijdens chemotherapie of behandeling met tyrosinekinaseremmers. Het nut van smaaksturingHet zogenoemde TASTY-onderzoek bestaat uit 2 studies. De eerste studie gaat over het nut van smaaksturing, door…

Nieuwe borsten na kanker zonder implantaat

Chirurg over de opties met lichaamseigen weefselOktober is borstkankermaand. In Nederland staan jaarlijks gemiddeld vijfduizend vrouwen voor de keuze: wil ik een borstherstellende operatie nadat één of beide borsten zijn afgezet? En welke opties zijn er dan? Plastisch chirurg Marc Mureau over de mogelijkheden en wat daarbij komt kijken. ,,In principe is een borstreconstructie voor…

Paniek om piepkleine plasticdeeltjes

Plek voor plastic: vijf vragen over microplastics.Wetenschappers maken zich in toenemende mate zorgen over microplastics. Hoe bezorgd moeten we zijn? En kunnen we onze plastic snijplank nog wel gebruiken? In de meeste keukenkastjes zijn ze wel te vinden: plastic snijplanken. Toch zijn die al vrij snel aan slijtage onderhevig: door de vele snijbewegingen van keukenmessen…

ADORE, onderzoekscentrum voor behandelingen tegen kanker én hersenziekten, is opgeleverd

Na een bouwperiode van zo’n 2,5 jaar is bij Amsterdam UMC op locatie VUmc het Research & Diagnostiek Centrum ADORE officieel opgeleverd. In dit onderzoekscentrum werken straks topwetenschappers samen aan de ontwikkeling van nieuwe behandelingen tegen kanker en hersenziekten, een unicum in Europa. Ook de laboratoria van Humane genetica en Pathologie krijgen hier hun onderkomen.…