Orgaandonatie: “Je bent nooit te oud, te jong, of niet gezond genoeg”.Tijdens de Week van het Donorgesprek stimuleert de NTS iedereen in Nederland om met hun dierbaren in gesprek te gaan. Volgens Karin Beer, orgaandonatiecoördinator bij het LUMC, bestaan er veel misverstanden over donatie. Haar belangrijkste tips? “Lees je in, zodat je weet hoe donatie…
Eerste onderzoek met schatting van aantal vijftigplussers dat met een RS-virusinfectie de huisarts bezoekt in Nederland
Het RS-virus kan gevaarlijk zijn voor kinderen. Oók ouderen kunnen ernstig ziek worden van de acute luchtweginfectie die het virus kan veroorzaken. Over de ziektelast die het RS-virus met zich meebrengt onder ouderen in Nederland is weinig bekend mede doordat er niet standaard wordt getest op het RS-virus in de huisartsenpraktijk. In dit onderzoek zijn…
Paniek om piepkleine plasticdeeltjes
Plek voor plastic: vijf vragen over microplasticsWetenschappers maken zich in toenemende mate zorgen over microplastics. Hoe bezorgd moeten we zijn? En kunnen we onze plastic snijplank nog wel gebruiken? In de meeste keukenkastjes zijn ze wel te vinden: plastic snijplanken. Toch zijn die al vrij snel aan slijtage onderhevig: door de vele snijbewegingen van keukenmessen…
Zorgverzekeraars nemen aanvullende maatregelen in de strijd tegen medicijntekorten
Zorgverzekeraars maken zich zorgen over medicijntekorten. Om beter inzicht te krijgen in de aard en omvang ervan heeft Zorgverzekeraars Nederland onderzoek laten doen door onderzoeksbureau Gupta Strategists (oktober 2024) over de data van 2022 en 2023. Dit onderzoek laat onder andere zien dat de medicijntekorten groter worden. Ook de door zorgverzekeraars ingekochte, preferente middelen laten…
Ene ultra-bewerkte voedingsmiddel is andere niet
Als het gaat om de gezondheid van het hart, lijken sommige ultra-bewerkte voedingsmiddelen ongezonder dan anderen. Dat is de conclusie van een van de grootste meta-analyses op dit gebied, gepubliceerd in The Lancet Regional Health Americas. Risico van hart- en vaatziektenUltra-bewerkte voedingsmiddelen worden in onderzoek vaak in verband gebracht met een hoger risico op chronische…