“Vóór ze een patiënt opnemen op de intensive care, moeten artsen beter en uitgebreider met patiënt en familie bespreken wat de gevolgen kunnen zijn van een IC-opname.” Dat zegt Diederik van Dijk, hoogleraar Intensive Care Geneeskunde, in zijn oratie die hij gisteren uitsprak.
De meeste Nederlandse intensive care bedden worden nuttig ingezet, vindt Van Dijk, maar het kan beter. Hij doet onderzoek om te kunnen voorspellen welke patiënten geen baat hebben bij IC-opname. Want het inschatten welke patiënten succesvol behandeld kunnen worden is erg moeilijk. Een goede inschatting is belangrijk, omdat een intensive care opname niet zomaar een behandeling is. Van Dijk geeft vier redenen waarom artsen en patiënten een intensive care opname goed moeten overwegen.
Afhankelijkheid
Om te beginnen: als een langdurige Intensive Care behandeling niet tot het gewenste resultaat leidt, en een patiënt alsnog overlijdt, dan is dat een slecht resultaat. Een patiënt heeft dan wel weken in volstrekte afhankelijkheid gezeten, soms met benauwdheid, angst en pijn.
“Vóór ze een patiënt opnemen op de intensive care, moeten artsen beter en uitgebreider met patiënt en familie bespreken wat de gevolgen kunnen zijn van een IC-opname. Als patiënten zich realiseren met welke beperkte kwaliteit van leven ze van de IC af kúnnen komen, zou het best kunnen dat sommige patiënten afzien van een IC-opname.”
Burn-out voor verpleegkundigen
Daarnaast is een IC-opname ook voor familieleden van patiënten zwaar. “Om je partner, vader of moeder daar te zien liggen, afhankelijk van allerlei apparatuur, dat is niet mis. Als het na verloop van tijd weer goed komt is het te accepteren, maar dat is anders als na een maand de patiënt alsnog overlijdt.”
Voor verpleegkundigen van de Intensive Care noemen vormt het in leven houden van zeer zieke patiënten, die soms pijn hebben bij wondverzorging en andere handelingen, een grote psychische belasting. Vooral natuurlijk als de kans op herstel klein is. Onder Intensive Care verpleegkundigen komt burn-out relatief vaak voor.
Als laatste spelen de zorgkosten een rol. Een Intensive Care bed kost tussen de half en één miljoen euro per jaar. Intensive Care bedden zijn daarom schaars. “Ook om die reden kunnen we niet iedereen die mogelijk zou kunnen profiteren van een Intensive Care opname daadwerkelijk opnemen.”
Bron: UMC Utrecht