Voedselallergie (Allergische voedselovergevoeligheid)
Een allergie is een abnormale reactie van het afweersysteem op eiwitten uit de omgeving. Dit kan bijvoorbeeld een stof uit de lucht zijn (pollen) of het kunnen eiwitten uit de voeding zijn. De eiwitten die een reactie veroorzaken, noemen we allergenen.
Bij het eerste contact met het allergeen reageert het lichaam door afweerstoffen aan te maken waardoor men gevoelig wordt voor dit bepaalde eiwit (sensibilisatie). De afweerstoffen die gevormd worden noemt men IgE.
Overal in het lichaam zitten mestcellen. Als na inname van een bepaald voedingsmiddel, het eiwit uit dat voedingsmiddel in contact komt met het betreffende IgE, treedt er een reactie op. Uit de mestcellen komen dan stoffen, zoals histamine vrij. Histamine is verantwoordelijk voor het ontstaan van bepaalde verschijnselen en klachten bij allergie.
Voedselintolerantie (Niet allergische voedselovergevoeligheid)
Bij niet-allergische voedselovergevoeligheid reageert het lichaam ook op bepaalde voedingsmiddelen. Het afweersysteem speelt hierbij echter geen of een onbelangrijke rol. De voedingsmiddelen die hierbij de klachten veroorzaken, worden ‘triggers’ genoemd. Deze ‘triggers’ kunnen van nature voorkomen in voedingsmiddelen (zoals lactose) maar kunnen ook aan voedingsmiddelen zijn toegevoegd (zoals het conserveermiddel sulfiet). Het hoeft bij een intolerantie niet om een eiwit te gaan waar het lichaam op reageert, het kan ook een andere voedingsstof betreffen.
Lees hier het volledige artikel.