Overgeven. Waarom doe je dat? De oorzaak van kotsen?

Hoewel het niet een van de smakelijkste bezigheden is, is kotsen (overgeven, braken, vomeren) toch zo belangrijk dat er in onze hersenen een speciale onderafdeling voor is ingericht. Het zogeheten braakcentrum.

Braakcentrum
Dit stukje van de hersenen ontvangt uit allerlei delen van het lichaam zenuwprikkels. Uit de maag, de darmen, de ogen en het evenwichtsorgaan, om er een paar te noemen. Doordat het braakcentrum buiten de zogeheten bloed-hersenbarrière ligt, kunnen ook allerlei stoffen in het bloed, zoals gifstoffen of stoffen die vrij komen tijdens schade aan het lichaam, het braakcentrum prikkelen. Maar ook de delen van de hersenen die betrokken zijn bij het ontstaan van (sterke) emoties, zijn verbonden met het braakcentrum.

Overgeven verschillende oorzaken
Dit alles maakt dat overgeven tal van oorzaken kan hebben: een te volle maag, een ontsteking van de maag of darmen, een verstopping van de darmen, heen en weer geschommeld worden in een auto, vliegtuig of boot, allerlei ziekten, het eten van voedsel waarin (bijvoorbeeld door bederf) gifstoffen zitten, medicijnen in het bloed, hersenbeschadigingen of sterke (onaangename) emoties. Ja, zelfs het zien ervan bij anderen kan het bekende ‘omkeren van de maag’ op gang brengen.

Lees hier het volledige artikel.