De overgang is voor veel vrouwen niet de leukste periode. Opvliegers, stemmingswisselingen, geen zin in seks, aankomen in gewicht, een lichaam dat van vorm verandert, gewrichtsklachten, botontkalking, slecht slapen, zere borsten, hyperventilatie en vergeetachtigheid: dat en nog veel meer kan voorkomen. De vraag is of voeding je kan helpen die periode beter door te komen.
Uit onderzoek blijkt dat dit kan: vooral mediterraan eten met veel groente, fruit, noten, zaden en wat peulvruchten, kip en vette vis kan helpen. Maar je kunt meer doen om die vervelende klachten iets te verminderen.
Wat kun je het beste eten in de overgang
Wat eigenlijk geldt voor iedereen, geldt helemaal voor vrouwen in de overgang: gezond eten is gewoon het allerbeste. En uit heel veel onderzoek is inmiddels wel gebleken dat dit een mediterraan dieet is. Dat betekent veel groente (zeker 300 gram per dag) en fruit (3 stuks per dag), olijfolie, veel vette vis, wat kip, soms wat rundvlees (als je vlees koopt dat biologisch-dynamisch is, zitten daar heel veel omega 3 vetten in), noten, zaden en peulvruchten. Wie zo eet krijgt veel vitaminen en antioxidanten binnen. Maar houdt ook zijn bloedsuiker stabieler. Dit omdat er in deze producten ook veel vezels zitten en daardoor worden koolhydraten geleidelijk omgezet in bloedsuikers in plaats van dat er pieken en dalen in de bloedsuikers ontstaan. En in olijfolie, noten en vis zitten veel onverzadigde vetten die je lichaam gezond houden en goed zijn voor hart- en bloedvaten.
Minder suiker, koffie, thee, alcohol en stress
Een lekker taartje of koekje, een glaasje wijn of je zoveelste kop koffie: in de periode dat je in de overgang zit wil je je zelf toch ook wel eens lekker verwennen. Helaas is het een feit dat zowel suiker als koffie, thee en alcohol bij de meeste vrouwen de opvliegers aanjagen als een gek.
Lees hier het volledige artikel.