Medisch onderzoek komt vaak overdreven in het nieuws. Niet alleen in journalistieke stukken zitten slordigheden, ook in academische persberichten worden resultaten overdreven.Dit blijkt uit een studie van wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Universiteit Leiden, die gisteren verscheen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
De onderzoekers bestudeerden nieuws over onderzoeken die zijn verricht aan Nederlandse universiteiten en academische ziekenhuizen. Als een persbericht de conclusie van een studie overdreef, bevatten de nieuwsberichten over deze studie in 92 procent van de gevallen dezelfde overdrijving. Als het persbericht niet overdreef, was slechts 6 procent van de nieuwsberichten overdreven.
Ook bleek dat over onderzoeken met een overdreven persbericht een groter aantal nieuwsberichten verscheen.
Een op de vijf persberichten over gezondheidsonderzoek en meer dan een op de vier nieuwsartikelen stellen oorzaak-en-gevolgrelaties sterker voor dan de onderzoekers dat zelf doen. “Dat kan kwalijke gevolgen hebben”, zegt een van de auteurs, basisarts interne geneeskunde Joop Schat. “Die onjuiste informatie komt samen met de patiënten onze spreekkamer binnen.”
Lees hier het volledige artikel.