Berichten verspreiden zich razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Het bericht: over tien jaar moet 1 op de 4 Nederlanders in zorg werken.
De vergrijzing drukt op ons zorgsysteem: als we op dezelfde voet doorgaan, moet over tien jaar een kwart van de Nederlanders in de zorg gaan werken. Het is te lezen in een interview in Trouw met Wouter Bos, voorzitter van de commissie Toekomst Zorg Thuiswonende ouderen. Volgens Bos kan aan die zorgvraag alleen worden voldaan als ouderen vaker hun eigen middelen en netwerken inzetten dan nu het geval is.
Klopt het?
Een toekomstvoorspelling is nooit echt te factchecken, maar we kunnen wel kijken hoe aannemelijk die is. Nico de Neeling, secretaris van de commissie, mailt dat Bos niet 2030, maar 2040 bedoelde. Hij verwijst naar een rapport van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, waarin staat dat momenteel 1 op de 7 mensen op de zorg werkt. Dat klopt met de getallen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In het rapport staat ook dat dit over twintig jaar 1 op de 4 zal zijn, maar een onderbouwing ontbreekt.
Lees hier het volledige artikel.