‘Het helpt wanneer ook winkeliers dichtbij een verpleeghuis weten wat dementie is’.
Ouderenzorgorganisaties in Nederland maken werk van minder onvrijwillige zorg. Sinds de invoering van de Wet zorg en dwang zijn de rechten van kwetsbare mensen beter beschermd.
Met behulp van de wet werken zorgorganisaties om steeds meer onvrijwillige zorg te voorkomen en te beperken. ‘Dat doen we het liefst met veel meer mensen in de samenleving’, zegt ActiZ voorzitter Anneke Westerlaken. De branchevereniging pleit in het tv-programma Pointer voor meer acceptatie van dementie in de samenleving.
Het onderzoeksprogramma Pointer besteedde aandacht aan het gevolg van de Wet zorg en dwang dat er steeds meer gesloten afdelingen in verpleeghuizen verdwijnen. ActiZ-voorzitter Westerlaken is daar positief over: ‘Maatregelen die iemands vrijheid beperken, thuis of in het verpleeghuis, moeten worden besproken met degene die het betreft, zijn of haar vertegenwoordiger en andere zorgprofessionals. En de maatregelen moeten ook regelmatig geëvalueerd worden, ze mogen niet eindeloos duren. Telkens is de vraag: ‘Is dit nog steeds de best passende zorg?’
Lees hier het volledige artikel.