Oudere met kanker loopt juiste zorg mis

Oudere kankerpatiënten krijgen in het ene ziekenhuis veel eerder een genezende behandeling aangeboden dan in het andere. ‘Postcodegeneeskunde’, noemen artsen dat. Volgens die artsen is dat onwenselijk. De woonplaats mag niet de kans op een operatie bepalen.

Om de grote verschillen te verkleinen zou er meer naar de de fitheid van de 75-plus kankerpatiënt moeten worden gekeken. Ook kunnen ouderen beter in gespecialiseerde centra worden behandeld, bepleiten deskundigen in Trouw.

Regionale verschillen
Cijfers van de Nederlandse Kanker Registratie tonen de grote regionale verschillen aan. In het ene ziekenhuis krijgt maar 10 procent van de 75-plussers met slokdarmkanker waarbij genezing nog mogelijk is, daadwerkelijk een behandeling aangeboden. In andere ziekenhuizen wordt bij 60 procent van de ouderen de tumor bestreden. Dat gebeurt met een operatie of door een combinatie van chemo en bestraling.
Bij een bepaalde variant van blaaskanker (die waarbij de ziekte in het spierweefsel is ingegroeid) varieert de kans op een behandeling van 6 tot 64 procent. Bij maagkanker zijn de verschillen iets minder groot.
Het is bekend dat er verschillen zijn tussen ziekenhuizen, maar ouderen hebben duidelijker sterker te maken met ‘postcodegeneeskunde’ dan andere patiënten. Valery Lemmens, hoofd onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland: “Ouderen zijn een kwetsbare groep. Je wilt niet dat ze een ingreep krijgen waarvan ze juist schade ondervinden. Deze grote verschillen wijzen erop dat er ook oudere patiënten zijn die een behandeling ten onrechte niet aangeboden krijgen.”
Lees hier het volledige artikel.