Oud, ouder, oudst: microbioom.

Geef me je poep en ik vertel hoe oud je bent. De bacteriën in je darmkanaal geven een idee van je leeftijd, omdat ze samen met ons ‘oud’ worden. En het mooie is: aan dat microbioom valt te sleutelen.

Dat onze darmen bomvol bacteriën zitten, wordt al in stokoude biologieboeken beschreven. Tegenover onze 30 miljard lichaamscellen staan zo’n 38 miljard (veel kleinere) bacteriën, die bij ons inwonen en in het maag-darmkanaal helpen bij de vertering van voedsel. Maar lang werden die bacteriën vooral gezien als nuttige slopers: ze knippen bijvoorbeeld stevige plantaardige celwanden in stukken, waardoor onze darmen makkelijker voedingsstoffen opnemen.

De laatste jaren wordt steeds duidelijker dat de rol van bacteriën veel meer behelst, vertelt hoogleraar systeemgeneeskunde Jingyuan Fu van de Rijksuniversiteit Groningen. “Tien jaar geleden keek nog vrijwel niemand naar de rol van de darmbacteriën voor ziekte en gezondheid. Nu noemen sommigen het lichaam een grote fermentatiemachine.” De samenstelling van die machine is niet bij iedereen gelijk. Dat beïnvloedt wat er met voeding gebeurt: in de ene machine verwerken bacteriën een maaltijd tot nuttige voedingsstoffen, in de ander tot spul dat ellende oplevert.

Lees hier het volledige artikel.