Een ‘zwemmersoor’ (Otitis Externa) is een ontsteking of infectie van de uitwendige gehoorgang, het holletje dat van je oorschelp tot aan het trommelvlies loopt.
Hoe ontstaat zwemmersoor?
De oorzaak van de infectie is gewoonlijk een bacterie of soms een schimmel die de gevoelige wand van de gehoorgang aantast. Die huid kan gemakkelijk geïrriteerd of gekwetst raken, bijvoorbeeld door in het oor te peuteren. Een klein sneetje is voldoende voor een besmetting als er toevallig ook een kwaadaardige bacterie of schimmel in de buurt is. Ook haarsprays en haarkleurmiddelen kunnen de gehoorgang irriteren en vatbaar maken voor infecties. Verder kan het langdurig dragen van oordopjes of -watjes zorgen voor het verweken van de gehoorgang.
Een andere belangrijke oorzaak van zwemmersoor is te veel vocht in het oor. Dit doet de huid in de gehoorgang zwellen, wat ze week maakt. Wanneer ze opdroogt, wordt ze vaak wat minder soepel en korstig, waardoor ze gevoeliger wordt voor besmettingen. Mensen die veel zwemmen, hebben er gemakkelijker last van. Vandaar trouwens de populaire naam ‘zwemmersoor’. Ook occasioneel zwemmen in vervuild water kan de oorzaak zijn.
Lees hier het volledige artikel.