Osteoporose of botontkalking is een chronische ziekte die de botten brozer maakt. De beendermassa vermindert en de beenderen worden poreus. Een toename van het risico op breuken (vooral van de heup, dijbeen en pols) en wervelinzakking waardoor de lichaamslengte afneemt, zijn de belangrijkste gevolgen.
Een klein ongeval, bijvoorbeeld een ongelukkige stoot tegen een tafelrand, kan volstaan om de pols te breken.
Osteoporose komt voor bij ongeveer 3 procent van de mannen en 20 procent van de vrouwen boven de 65 jaar. De kans op osteoporotische breuken in België bedraagt ongeveer 1 op 3 bij vrouwen na de menopauze, en 1 op 5 bij mannen ouder dan 50 jaar. Elk jaar loopt 2 procent van de vrouwen tussen de 85 en 89 jaar een gebroken heup op. Bij mannen zien we dezelfde trend, maar dan met een vertraging van 6 à 7 jaar.
Osteoporose geeft op zich geen klachten. Daarom blijft deze aandoening vaak onopgemerkt, totdat het bot zo verzwakt is en er zich een botbreuk voordoet. Een ingezakte wervel geeft zelden pijn. Een gebroken wervel kan wel pijn doen. Soms kan je daardoor tijdelijk minder doen. Lage rugpijn wordt zelden door botontkalking veroorzaakt.
Lees hier het volledige artikel.