Promovendus Anne Leferink van de Universiteit Twente ontdekte een nieuwe methode om bot- en kraakbeenweefsel te creëren. Deze injecteerbare techniek moet er voor zorgen dat complexe botdefecten zoals osteoporose of artrose beter behandeld kunnen worden.
Het geheim van de techniek zit ‘ m in de aaneenschakeling van structuren. De methode werkt door blokjes, microstructuren, te mengen met stamcellen. De stamcellen kapselen de blokjes, van epoxyhars of polymelkzuur, in. Zo ontstaan kleine deeltjes botachtig materiaal, die later aan elkaar plakken. Op die manier ontstaat sterk weefsel dat veel groter is dan met huidige technieken mogelijk is. Het doel is om zoveel mogelijk bot te creëren met zo min mogelijk stamcellen.
Blokjes injecteren in techniek
Leferink gaat de komende twee jaar aan de slag om de techniek samen met onderzoekers van Universiteit Maastricht te testen. Ze wil moeilijk bereikbare complexe botdefecten zoals osteoporose, behandelen met deze methode. Ook kan de techniek toegepast worden bij artrose, om nieuwe kraakbeen te maken wanneer dit is verplaatst. Leferink wil de blokjes injecteren in een gel zodat het bot of kraakbeen rondom de blokjes aangroeit en opereren niet meer nodig is.
Lees hier het volledige artikel.