Wie een gewrichtsprothese krijgt, kan erop vertrouwen dat dit zorgvuldig gebeurt. Na de operatie worden de gegevens over de gewrichtsprothese en over de operatie geregistreerd in de Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten, de LROI. De gegevens uit de LROI geven meer zicht op de in Nederland gebruikte gewrichtsprothesen en op termijn ook op de kwaliteit van de prothesen en de operaties.
Op basis van de gegevens uit de LROI is er nu de uitklapbare LROI-informatiekaart. Deze geeft een goed beeld van de cijfers en feiten over de geplaatste knie- en heupprothesen in Nederland. Bovendien geeft deze LROI-informatiekaart toelichting op de LROI en op het proces van registreren.
De LROI registreert sinds 2007 alle in Nederland geplaatste knie- en heupprothesen. De jaarlijkse rapportages laten onder andere zien hoeveel van deze prothesen geplaatst worden, wat de kenmerken zijn van deze prothesen en hoe de bijbehorende operaties zijn verlopen. Zo levert de LROI heel veel cijfers en feitelijke informatie op. Bijvoorbeeld: in 2013 plaatsten de orthopedisch chirurgen in Nederland 24.091 knieprothesen. In 8% van deze gevallen betrof het een halve knieprothese. En van alle totale heupprothesen die in 2013 zijn geplaatst (25.642) is 63% geplaatst zonder botcement, 28% is geplaatst met botcement en bij 9% werd óf alleen de kom óf alleen de steel met botcement geplaatst. Deze informatie vertelt wél wat er in de Nederlandse ziekenhuizen is gebeurd. Deze informatie vertelt echter níet wanneer een halve knieprothese volstaat of welke plaatsing beter is. Dat kan ook niet. Daarvoor blijft een gesprek tussen de patiënt en de orthopedisch chirurg van groot belang.
Lees hier het volledige artikel.