Organen maken met pleisters, printers en afgekeurde donoren

Geef jij je hart aan een ander na je dood? De overheidscampagne om ervoor te zorgen dat meer mensen hun keus vastleggen in het donorregister is je vast niet ontgaan. Patiënten die wachten op een nieuw orgaan staan soms jaren op de wachtlijst.

NEMO Kennislink zoekt uit of we organen kunnen maken in het lab met de huidige biotechnologische kennis en 3D-printers.

De wachtlijst voor orgaandonatie is lang. Zo lang, dat sommige patiënten de wachttijd niet overleven. Volgend jaar gaat de lijst mogelijk krimpen vanwege de nieuwe donorwet. Na juli 2020 gaat de overheid ervan uit dat iedereen akkoord gaat met het afstaan van organen na overlijden, tenzij anders aangegeven. Uit vergelijkbare wetgeving in het buitenland blijkt dat het helpt, maar het is niet genoeg om het probleem op te lossen, voorziet de Nierstichting.

Op 1 juli 2020 komt de nieuwe donorwet. In het register geef je aan of je na je overlijden organen of weefsels afstaat. In 2018 vonden er 1339 transplantaties plaats, daarvan ging het bijna 1000 keer om een nier.

Donorregister
“Het is moeilijk om een goede match te vinden, dus er zal nog steeds een wachtlijst zijn”, vertelt Wouter Eijgelaar, programmamanager innovatie en valorisatie bij de Nierstichting. “Je eigen lichaam herkent dat het orgaan niet van jezelf is en stoot het af. Een orgaan dat zoveel mogelijk lijkt op je lichaamseigen cellen en organen verkleint de kans op afstoting, maar er is nog steeds heftige medicatie nodig die je afweersysteem onderdrukt. Transplantatie is op dit moment veruit de beste behandeling voor nierpatiënten, maar zeker niet de heilige graal.”

Lees hier het volledige artikel.