Oratie Seye Abimbola over gezondheidsgelijkheid

Waarom zijn mensen in bepaalde landen gezonder dan andere, en is er een verband met hoe het zorgsysteem is ingedeeld? Als houder van de Prins Claus Leerstoel onderzoekt Seye Abimbola, hoogleraar wereldwijd gezondheidsonderzoek, wat er nodig is om de gezondheidsgelijkheid in de wereld te verbeteren.

Op 10 juni sprak hij zijn oratie ‘Justice in Global Health Research’ uit, in aanwezigheid van Koningin Máxima, beschermvrouwe van deze leerstoel.

“Om de wereldwijde gezondheidsgelijkheid te verbeteren, moeten we kijken naar rechtvaardigheid”, stelt Seye Abimbola in zijn oratie, die hij uitsprak een jaar na zijn benoeming op de Prins Claus leerstoel “Justice in Global Health Research” aan de Universiteit Utrecht. In deze leerstoel bij de afdeling epidemiologie, global health van het Julius centrum, bestudeert hij de gezondheidsinnovaties bij wereldwijde epidemieën zoals de COVID-19 pandemie. Welke werken wel, en welke niet? En hoe hangt dit samen met hoe bepaalde landen naar hun eigen zorgsysteem kijken?

Beheer van gezondheidssystemen
Seye’s uitgangspunt is dat ongeacht waar iemand woont, mensen dezelfde kansen moeten krijgen op behandeling en herstel. Hij betrekt hierbij factoren die in het verleden hebben geleid tot ongelijkheid in de gezondheidszorg, zoals kolonisatie, discriminatie, structurele ongelijkheden en machtsongelijkheid.

Lees hier het volledige artikel.