Zal ik mijn borsten en eierstokken preventief laten verwijderen? Of accepteer ik het verhoogde risico om kanker te krijgen? Voor dat dilemma staan veel vrouwen die zorg krijgen in ons expertisecentrum voor familiare kanker.
Rianne (35) is een van hen. “Hoe moeilijk de keuzes ook zijn, ik zie ze als een kans.”
Sommige aandoeningen kunnen erfelijk zijn. Borst- en eierstokkanker bijvoorbeeld. Rianne, in het dagelijks leven arts, weet er alles van. “Vijf jaar geleden hoorde mijn moeder dat ze borstkanker had. De oorzaak van de ziekte was een afwijking in het BRCA 1-gen. Vrouwen met deze afwijking hebben een risico van zestig tot tachtig procent om tijdens het leven borstkanker te krijgen en een kans van 35 tot 45 procent op eierstokkanker. Mijn moeder heeft haar ziekte gelukkig overleefd, maar een van haar zussen is op 34-jarige leeftijd gestorven aan eierstokkanker.”
Ene zus wel, andere zus niet
Kinderen van iemand met een BRCA 1-genafwijking hebben een kans van één op twee zelf ook drager te zijn. Zij kunnen zich laten testen. Dat gebeurt via een DNA-analyse van bloed dat ze afgeven. Rianne: “Ik heb een broer en een zus. Mijn broer heeft zich vooralsnog niet laten testen, maar mogelijk verandert dat wanneer hij een kinderwens zou krijgen. Dan kan het waardevol te zijn om te weten dat je eventueel de genafwijking zou kunnen overdragen.
Lees hier het volledige artikel.