Opsporing verzocht: de resultaten van medisch onderzoek zijn te vaak niet transparant

De registratie van klinische studies op een publieke database en de tijdige rapportage van de resultaten zijn essentieel voor de geneeskunde. In Nederland kunnen wij meer doen om transparantie in klinische studies te bevorderen.

Sarai Keestra, medisch onderzoeker Amsterdam UMC, leg uit hoe!

Als arts-in-spe maak ik mij veel zorgen over de bewijskracht van de effectiviteit van geneesmiddelen die ik over enkele jaren aan mijn patiënten voorschrijf. Stel je voor: je bent een dokter en je wilt een medicatie voorschrijven aan een depressieve patiënt. Hoe weet je dan zeker dat het medicijn dat je wilt voorschrijven echt zijn werk doet en jouw patiënt helpt?

Dan kijk je meestal naar de uitkomsten van de nieuwste klinische studies, waarbij één groep patiënten de nieuwe pil heeft gekregen en een andere groep een neppil (placebo), zonder dat de onderzoekers of patiënten weten wie nou in welke groep zit. Dat heet een ‘gerandomiseerde dubbelblinde studie’ en is een gouden standaard binnen het medisch-wetenschappelijke onderzoek. Richtlijnen over het voorschrijven van geneesmiddelen baseren zich dan op zulk onderzoek, maar dan wordt meestal niet gebruik gemaakt van maar één enkele klinische studie.

Lees hier het volledige artikel.