In onderzoek in het UMC Utrecht zijn belangrijke stappen gemaakt in het begrijpen van de oorzaak van chronische pijn bij artrose en ontstekingen. Dit zou in de toekomst ook tot nieuwe effectieve behandeling ervan kunnen leiden.
Ruim twintig procent van de Nederlanders lijdt aan chronische pijn. Van deze groep mensen heeft circa veertig procent artrose. Deze chronische pijn is tot nu toe zeer lastig te behandelen. Ramin Raoof promoveerde op 11 december op onderzoek hiernaar.
Ramin: “Op het eerste gezicht lijkt chronische pijn een probleem van het zenuwstelsel: pijnzenuwcellen pikken pijnprikkels op en geven deze door aan de hersenen. Echter, recent waren er aanwijzingen uit onze en andere onderzoeksgroepen dat ook het immuunsysteem mogelijk bijdraagt aan het ontstaan van chronische pijn. In mijn onderzoek heb ik de rol van een bepaald soort ontstekingscel in het immuunsysteem – de macrofaag – onderzocht. Deze cellen blijken een sleutelfunctie te spelen bij pijn. Ze kunnen zowel pijn laten aanhouden als pijn uitzetten. Dit doen ze onafhankelijk van de oorspronkelijke weefselschade en ontsteking die de pijn heeft opgewekt.”
Ramin: “Door mijn studie begrijpen we nu hoe macrofagen pijn veroorzaken of juist pijn dempen. Hiermee zijn we weer een stapje dichterbij mogelijke nieuwe effectieve behandeling van chronische pijn. Zo kunnen we pijn-bevorderende macrofagen dempen of macrofagen die pijn kunnen uitzetten toedienen.”
Lees hier het volledige artikel.