Het allergieseizoen is volop aan de gang, nu de stuifmeelconcentraties van de berk in de lucht zijn toegenomen. Mensen met een pollenallergie moeten dus hun gebruikelijke behandeling volgen en nemen best ook enkele voorzorgsmaatregelen.
Bepaalde allergiesymptomen kunnen verward worden met die van COVID-19, maar je kunt relatief eenvoudig het onderscheid maken tussen de twee aandoeningen.
Het allergieseizoen startte dit jaar midden februari, toen de pollen van de els en de hazelaar zich in de lucht verspreidden. Het stuifmeelseizoen van de els en de hazelaar is ondertussen zo goed als voorbij, maar dat van de berk is nu van start gegaan. De berk produceert bijna een derde van al het bomenstuifmeel dat in de lucht aanwezig is, wat dus een grote impact heeft op mensen met een pollenallergie. Samen met de els en de hazelaar zou de berk de oorzaak zijn van allergieën bij één op tien Belgen.
Typische klachten
Wanneer de concentratie aan berkenpollen de drempel van 80 korrels per kubieke meter lucht bereikt of overschrijdt, zoals nu het geval is, krijgt de overgrote meerderheid van de gevoelige personen af te rekenen met typische allergieklachten. Denk onder meer aan niesbuien, lopende neus, verstopte neus en jeukende, tranende en rode ogen.
Lees hier het volledige artikel.